Assegura el coordinador de l’Estació Científica Font Roja Natura de la UA, Andreu Bonet, on han preparat un ampli programa d’activitats els dies 3 i 4 de juny entorn del Dia Mundial del Medi Ambient
Han impulsat el programa Viu la font roja amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, per a establir llaços entre la comunitat científica universitària i la ciutadania
Alacant. Dijous, 1 de juny de 2017
A pocs dies de la commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny de 2017, el coordinador de l’Estació Científica Font Roja Natura de la Universitat d’Alacant, Andreu Bonet, recorda que «la conservació dels nostres ecosistemes és fonamental per a la supervivència humana. En aquest sentit, la major part de les funcions i serveis ecosistèmics depenen de la biodiversitat, però actualment experimenta una veloç reducció com a conseqüència d’una elevada taxa d’extinció d’espècies propiciada per l’ésser humà, o per la pèrdua i degradació dels ecosistemes per la contaminació de l’aire, aigua i sòl».
A més, «aquests últims temps sobserva un increment exponencial de la població humana mundial i, per tant, de l’augment de la demanda daliments. Tot indica que aquesta demanda no deixarà d’augmentar i el proveïment des dels sistemes naturals arribarà a un límit. Els recursos limitats i la deterioració ambiental han escapat als sectors productius, econòmics i científics, i ha arribat a sectors de la comunitat general, que en part sembla començar a percebre fins a quin punt depenem els éssers humans de la biodiversitat i dels ecosistemes. Cal reflexionar sobre quines decisions hem de prendre i quin camí cal seguir per a compatibilitzar el nostre desenvolupament amb el dels ecosistemes i els serveis que tenen, sensibilitzant l’opinió pública sobre aquest tema», assegura Bonet.
El coordinador de l’Estació Científica Font Roja Natura insisteix que «la conservació de la biodiversitat i dels ecosistemes sembla ser fonamental i hem de preguntar-nos quin paper ha de prendre cadascun de nosaltres i dels actors involucrats, les seues limitacions i el seu abast. Per tot això, la Universitat va més enllà de la recerca en temes ambientals i generació de coneixement necessària per a la presa de decisions, i vol tenir un paper important per a generar consciència ciutadana a través de la sensibilització ambiental, la difusió i la transferència de coneixement».
La Universitat d’Alacant, conscient de la seua funció social, ha posat en marxa una sèrie de centres de recerca a les comarques d’Alacant que permeten aprofundir en aquesta generació de consciència ciutadana ambiental. El Centre dInvestigació Marina de Santa Pola (CIMAR), l’Estació Biològica. Jardí Botànic Torretes, i el Museu de la Biodiversitat a Ibi, o l’Estació Científica Font Roja Natura d’Alcoi coordinats pel Vicerectorat dInvestigació i Transferència de Coneixement són un exemple d’aquesta estratègia.
Dia Mundial Medi Ambient
Precisament, l’Estació Científica Font Roja Natura duu a terme un ampli espectre d’activitats de conscienciació, algunes de les quals englobades en Ciència Ciutadana, programa obert a tota la població en què es desenvolupen activitats de seguiment d’ocells amb tècniques d’anellament científic, i de seguiment de mamífers, mitjançant petjades i parany fotogràfic. Aquest programa ha sigut possible gràcies al projecte «Viu la font roja», desenvolupat en col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat. El seu propòsit és establir llaços de comunicació i intercanvi entre la comunitat científica universitària i la ciutadania, a través d’activitats que involucren coneixements generats per la recerca i que impliquen la participació ciutadana, amb la finalitat de promoure la consciència responsable i la sensibilització ambiental.
En aquest marc, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, els dies 3 i 4 de juny de 2017, l’Estació Científica Font Roja Natura, juntament amb els ajuntaments d’Alcoi i Ibi, el CEMA Font Roja i el Parc Natural del Carrascal de la Font Roja, presenta un ampli programa d’activitats: anellament d’ocells en família, conferències i debat sobre els ungulats silvestres, concerts, solta popular de rapinyaires, presentació d’un aviari de recuperació d’aus, visites al rusc d’observació, exposició de bolets, taller de licors de muntanya i plantes comestibles, i la Ginka-roja, activitat lúdica per als més menuts dirigida al coneixement de la flora, fauna, aigua, valors del parc i energies alternatives. Programa Dia Mundial del Medi Ambient
Altres accions
Continuant amb les accions de conscienciació i sensibilització pel Dia Mundial del Medi Ambient, la Universitat Permanent de la UA (UPUA) ha organitzat el Recital Poètic: Versos d’Aigua, que tindrà lloc el dilluns 5 de juny a les 20 hores de 2017 al Museu d’Aigües d’Alacant Els Pous Garrigós (pl. Arquitecte Miguel López s/n, Alacant).